Home / Innovatie / Ziekenhuizen vangen slachtoffers medische fouten slecht op

 

In Nederland lopen jaarlijks bijna 40.000 mensen schade op door een vermijdbare medische fout. Ongeveer 1950 mensen overlijden hier zelfs aan en 6.000 mensen houden er blijvend letsel aan over. Uit een twee jaar durend onderzoek van de Vrije Universiteit zijn twaalf aanbevelingen gekomen over hoe slachtoffers na een medisch incident beter opgevangen kunnen worden.

Initiatief

Letselschade slachtoffers van een misdrijf of verkeersongeval ondervinden in Nederland over het algemeen meer opvang, erkenning en aandacht dan slachtoffers van medische missers. De onderzoekers menen dat er nog te weinig rekening wordt gehouden met de belangen van de patiënt. De kern van de aanbevelingen is dat ziekenhuizen zelf het initiatief moeten nemen bij het informeren en opvangen van het slachtoffer of de nabestaanden. Iemand binnen het ziekenhuis moet daarnaast aangesteld worden om het slachtoffer van letselschade te begeleiden. Bij incidenten met grote persoonlijke gevolgen moet tevens opvang beschikbaar komen op juridisch, administratief en psychisch terrein.

Schadevergoeding

Als het ziekenhuis aansprakelijk gesteld kan worden, kan het slachtoffer een letselschadevergoeding eisen. De medische kosten kunnen dan vergoed worden, maar ook de immateriële schade zoals bijvoorbeeld verlies van inkomsten, kan in de berekening meegenomen worden. Een van de aanbevelingen is ook dat de procedure voor een schadevergoeding vereenvoudigd moet worden. Op dit moment duurt de procedure erg lang en is daarnaast belastend voor het slachtoffer. Bij een medische fout kan gedacht worden aan een verkeerde diagnose. Het is vaak lastig om onderscheid te maken tussen en medische fout en een complicatie.

Hulp

In de toekomst worden slachtoffers van een medische misser dus hopelijk beter opgevangen door het ziekenhuis en de arts. Het zal echt nog wel een tijd duren voor alle artsen de aanbevelingen in de praktijk brengen en het belang van goede hulpverlening inzien. Mensen die denken slachtoffer te zijn van een medische fout doen er daarom goed aan om zo snel mogelijk juridische hulp in te schakelen. Een letselschade advocaat kan advies geven en je bijstaan bij het indienen van een schadeclaim. Mocht het ziekenhuis geen gehoor geven dan kan hij je ook helpen bij een procedure voor de rechter. Er zijn ook letselschade advocaten die gespecialiseerd zijn op gebied van medische missers.

sitestat