Home / Innovatie / Nederlands camerasysteem in strijd tegen tumor

 

Camersysteem

Het Nederlandse bedrijf Quest Medical Imaging wist een camerasysteem te ontwikkelen waardoor tumoren beter zichtbaar zijn tijdens operaties. De patiënten krijgen een fluorescerende vloeistof ingespoten waardoor de arts tumoren preciezer kan wegsnijden. Dit geeft de operatie meer kans van slagen.

Belang van zichtbaarheid

Als weefsels niet goed waargenomen worden tijdens de operatie dan kan dit de volgende nadelige effecten hebben:

  • er wordt te weinig weefsel weggesneden waardoor schadelijke cellen blijven zitten;
  • er wordt te veel weefsel weggesneden hetgeen ten koste gaat van gezond weefsel;
  • er zijn meerdere operaties nodig;
  • er kunnen complicaties ontstaan;
  • de patiënt herstelt hierdoor trager;
  • de zorgkosten zijn hoger.

Andere toepassingen

Het systeem kan ook ingezet worden bij andere operaties. Te denken valt aan openhartoperaties. Met een contrastvloeistof zijn verstoppingen en lekkages zichtbaar te maken. Het systeem kan bovendien, doordat het gevoelig is, kankercellen tonen die anders niet zichtbaar zouden zijn. Het onderzoek gaat steeds verder zodat er nieuwe toepassingen gevonden kunnen worden. Ook wordt er geëxperimenteerd met andere fluorescerende stoffen om het resultaat nog beter te maken.

Crowdfunding

Het bedrijf heeft crowdfunding gebruikt. Met enorm succes, want binnen drie uur was er € 500.000 opgehaald. Maar liefst 349 partijen investeerden ieder ruim € 1.430,-. Het gaat om een vijfjarige lening waarvoor de investeerders een vaste jaarlijkse rente van 8,5% krijgen.

Wereldwijd

De camera’s worden al succesvol ingezet in Nederlandse ziekenhuizen. Het bedrijf heeft de ambitie om het systeem over vijf jaar de basis te laten zijn van alle kankeroperaties wereldwijd. Hiertoe gaan zijn een kantoor openen in Duitsland. In de VS worden zij al vertegenwoordigd. Doordat de FDA de apparatuur heeft goedgekeurd en door het binnengehaalde bedrag ligt de wereld nu voor hen open.