Home / Behandelingen / Hoe maak jij de zorg veiliger?

 

veprleegkundige

Bij de zorg voor patiënten komt heel wat kijken. Veiligheid is daarbij een belangrijk aspect. Om dit te waarborgen worden vaak allerlei regels opgesteld. Maar steeds vaker wordt ook gekeken naar de eigen verantwoordelijkheid van zorgprofessionals. Wat kun je zelf doen om veiligheid voor je patiënt maar ook voor jezelf te creëren?

1. Hanteer veiligheidssystemen zorgvuldig

De meeste zorginstellingen hebben een veiligheidssysteem om zo de procedures rondom de zorgverlening goed te laten verlopen. Door hier aandacht aan te besteden, kunnen fouten in behandelingen en medicatieverstrekkingen worden voorkomen. Als je het veiligheidssysteem nauwkeurig volgt, lever je een belangrijke bijdrage aan het welzijn van je patiënten.

2. Maak fouten bespreekbaar

Als fouten worden opgemerkt en er iets mee gedaan wordt, dan is de kans op herhaling kleiner. Hierdoor wordt de dienstverlening beter. Hiervoor is onderling vertrouwen nodig. Draag hieraan bij door open en opbouwend over fouten te communiceren en door met collega’s naar oplossingen te zoeken.

Toenemend vertrouwen zorg

3. Draag geschikte dienstkleding

Vaak heeft een zorginstelling nauwkeurige voorschriften op het gebied van kleding. Leef deze na en zorg dat je kleding geen bron van besmetting kan zijn. Je hebt vaak meer keuze als het aankomt op de schoenen die je draagt tijdens je werk. Dit mag geen sluitpost zijn omdat werkschoenen niet alleen hygiënisch moeten zijn, maar ook de benodigde steun aan je voeten en lichaam moeten geven. Verkeerde schoenen kunnen leiden tot rugklachten en andere fysieke problemen. Ook moet je in de zorg vaak lang staan waardoor comfortabel schoeisel onmisbaar is. Als een schoen bescherming aan de hiel en tenen geeft, zorgt dit voor nog meer veiligheid. Let er ook op dat de schoenen voldoende grip hebben door een anti-slipzool. Zo zorg je niet alleen goed voor je patiënt maar ook voor jezelf.