Home / Behandelingen / Helende kracht van cannabinoïdes

 

cannabinoïdesWaar marihuana bij velen een negatieve context opwerpt bevorderd deze plant juist de kwaliteit van leven voor andere. Los van het illegale circuit brengt cannabis veel rust en stabiliteit voor mensen met moeilijk te behandelen klachten of ziekten. Uitsluitend deze mensen krijgen medicinale marihuana voorgeschreven. Dit gebeurd alleen wanneer andere medicatie niet voldoende werkt of wanneer er te veel bijwerkingen optreden.

Doordat marihuana onder de Opiumwet valt is deze drug gebonden aan strenge regelgeving. Dit maakt dat medicinale marihuana uitsluitend op recept te krijgen is via de apotheek. Het wordt voornamelijk voorgeschreven bij pijn en krampen, verminderde eetlust, slapenloosheid en stress. Doordat het in Nederland legaal is om zelf wietplanten te groeien kiezen sommige patienten die niet voor medicinale wiet in aanmerking komen er voor om zelf cannabisplanten te kweken. Het wordt echter sterk afgeraden om cannabis te roken aangezien dit ongezond is; het zetten van thee of inhaleren via een verdampingsapparaat wordt geprefereerd.

Boven: verdampingsapparaat

Boven: verdampingsapparaat

En waar de nadruk bij de meeste gelegd wordt op bijwerkingen als vrolijkheid, tevredenheid, goede stemming, verhoogde eetlust en de ontspannende eigenschappen, vertegenwoordig de drug veel meer dan dat.

Er zijn verschillende studies die aantonen dat de actieve bestandsdelen van marihuana de groei van tumoren beperkt en kankercellen bestrijdt. Ook voor mensen die lijden aan neurologische aandoeningen als Gilles de la Tourettes is deze drug een uitkomst. De ontspannende werking van marihuana onderdrukt symptomen als spasmes, ongecontroleerde uitlatingen en grimassen waardoor de levenskwaliteit sterk bevorderd wordt. Deze ontspannende eigenschap van marihuana zorgt er tevens voor dat beroertes minder kans krijgen.

Naast deze gezondheidsvoordelen kunnen we er nog vele andere opnoemen verschillend van het onderdrukken van migraine en het bestrijden van HIV. Zie hier een lijst met nog 7 andere voordelen van medicinale marihuana.

Marihuana wordt over het algemeen omhuld door negatieve verhalen en contexten. Maar het blijft een van de meest helende planten op aarde die voor miljoenen mensen de levenskwaliteit sterk bevorderd.