Home / Blog / De MRI scanner gaat nog heel lang mee

 

Magnetic-Resonance-Imaging-System-BTI-035-MRI-technieken in het ziekenhuis bestaan al tientallen jaren. Maar steeds worden deze MRI scanners vernieuwd en aangepast zodat er nog meer mee valt te zien, om een nog duidelijker beeld te krijgen van het lichaam. De nieuwste in de lijn MRI-apparaten? De PET-MRI scanner.  Een MRI scanner die niet alleen bijvoorbeeld tumoren signaleert, maar ook via de PET bekijkt of toegediende medicijnen wel werken. Maar hoe werkt zo’n scanner eigenlijk?

Magnetic resonance imaging

MRI staat voor magnetic resonance imaging. Het werkt met magnetische velden en radiogolven. De signalen worden doorgegeven aan een computer, die op de monitor beelden vertoont met veel contrast. Hierdoor ontstaat een doorsnede van het betreffende gedeelte van het lichaam, die tot heel gedetailleerde 3D-reconstructies van organen en weefsels kunnen worden gemaakt. Een MRI scan is vooral handig als weke delen onderzocht moeten worden, bijvoorbeeld hersenen en organen, maar ook gewrichten en bloedvaten. Zo kunnen ziektes als kanker, herseninfecties en beroertes op worden gespoord.

Video: wat kun je verwachten bij een MRI scan?

Nadelen

Een MRI scan brengt ook nadelen mee. Zo is het een heel nauwe buis, waardoor mensen met claustrofobie het wel eens heel zwaar kunnen hebben in het apparaat. Ook kan het een klap zijn voor de hersenen. Een patiënt kan na een scan duizelig zijn en geheugenverlies ondervinden. En wat heel gevaarlijk is, zijn (sporen van) metaal in het lichaam. Dat komt omdat de magnetische kracht van een MRI scan enorm is. Metaalsplinters kunnen bloedingen veroorzaken en mensen met oude tattoeages kunnen op die plaats een tinteling of pijn voelen doordat vroeger met inkt werd gewerkt waar metaal in zat.