Home / Blog / Waarom en hoe de zorg moet innoveren

 

Innovatie-in-de-zorgVolgens berekeningen van het CPB kost de gezondheidszorg binnen 17 jaar ongeveer 25 miljard euro. Nu kost de gezondheidszorg nog 11 miljard. Het enige dat die enorme kostenstijging kan tegenhouden, is innovatie. Op Frankwatching is gekeken naar hoe Health Care efficiënter en effectiever kan.

Vormen van innovatie

Belangrijk gegeven is dat er meer moet gebeuren met minder middelen, maar met dezelfde kwaliteit. We kunnen op vier manieren innoveren in de gezondheidszorg:

-       Innovatie in behandeling. Dat houdt in dat de techniek vooruitstreeft om behandelingen van patiënten te verbeteren.

-       Innovatie in ‘self service’. In dit geval zegt de naam genoeg. De patiënt kan meer voor zichzelf betekenen en daardoor bespaart de zorg.

-       Innovatie in samenwerking. Instanties, zorgverlener en de patiënt moeten beter gaan samenwerken.

-       Innovatie in zorgverlening. Hier valt nog te winnen op verbetering in samenwerking, communicatie en het werk dat zorgverleners onderling leveren.

Digitaliseren

Zorgverleners hebben vaak geen pc of tablet, waardoor ze niet snel genoeg de informatie kunnen vinden over wat ze moeten doen. Ze kunnen niet snel team-informatie vinden, zodat samenwerking niet opschiet en dingen niet snel worden afgedragen. Met een sociaal intranet zou dat allemaal verholpen kunnen worden. Voor zorginstellingen biedt dat voordelen. De zorgvelener kan zijn werk beter doen, meer kwaliteit leveren en beter gewaardeerd worden door de patiënt. Door informatie te personaliseren, werkt de hulpverlener sneller en voelt hij zich meer verbonden. Een contact met de patiënt via bijvoorbeeld het internet, kan zorgen dat de samenwerking met mantelzorg verbeterd wordt. De hulpverlener constateert en de familie en patiënt voeren uit. Of het werkt zal de tijd leren, maar de kansen om te innoveren liggen er.